Lovely followers

About Me

My Photo
The freelance Makeup Artist and Hairstylist that will make you fall in love with her creativity to enhance your beauty.

Click It

Saturday, 28 July 2012

Petua Hilangkan Bau Ketiak Hangit

Petua hilangkan bau ketiak hangit:



Siapalah tahan kalau duduk sebelah dgn org yg ketiaknya bau pahit, bau bawang, bau masam, bau pedas -.- semua meloyakan. Boleh retak lubang hidung!! Lagi parah kalau stuck dlm bus or train, tak ke haru. Ohmai. Ok now nak share kepada anda2 yg ada masalah ketiak berbau ni. Kadang2 anda tak perasan pun sebab dah immune agakya. Haha. Tapi org lain yg lalu sebelah atau selalu bersama anda boleh pengsan kalau anda tak cuba ubah habit anda!


1. Rajin mandi dan sental ketiak anda. Tp jgnla pulak guna berus sabut. Luka kang ketiak tu tak pasal2.


2. Gunakan sabun yg wangi.



3. Dinasihatkan pakai roll-on, tapi roll-on yang anti-peluh. Kalau rasa2 ketiak tu basah, pergi lap la dgn tisu ke ape. Jangan sampai peluh tu lekat ke baju. Itu yg menyebabkan bau ketik tu tak hilang dek non! Sungguhpun korang rajin mandi. 

4. Boleh try guna deodorant dlm bentuk spray. Tapi ramai takut guna sebab takut cancer -.- abes, ko nak biarkan org lain cancer hidung sb hidu bau ketik ko ke dek non! Haha. Eh sory. Mcmni. Klu nk guna deodorant spray, elakkan guna lepas shave la. Sb masa tu pores enlarge, so anything yg ko spray tu senang absorb dlm lymph nodes. Tu yg bahaya bila all the lymphocytes tried to engulf and phagocytised the bacteria that entrapped under ur arms. Ok? Klu lepas shave, pastikan ketik tak berpeluh. Tu pn ok. Jangan pakai la deodorant time tu.


5. Pakailah minyak wangi yg lembut atau sesuai dgn bau badan anda. Jangan kuat sangat, nanti die berpadu, jangan tanya kenapa semua org tanak kawan dgn ko dek non. Ada yg jual garam takde bau tu as deodorant. I dont remember the brand. Hah! boleh try jugak ok?


Nak yg tradisional? Masa mandi, sental ketiak anda guna lutut. Faham tak? Kira macam mencangkung, then sental ketiak guna lutut. Well, janganla tanya soalan sengal "nanti lutut tu ke yg berbau hapak?bukan ketiak?" I dont have the answer. HAHA. Ni iolls baca dekat paperla suatu masa dahulu. Maybe berkesan. Selain itu, kurangkan makan makanan yg berempah, bersantan, berlemak sangat mcm Kari, Masak Lemak dan sebagainya. Amalkan makan sayur-sayuran hijau ok? Sebab sayuran hijau ada antioxidant that can fight against free radicals. Who knows? It might help in reducing the smelly unpleasant odor of your under arms right?


Maaf atas segala kekasaran. Harap tips membantu k? Selamat berpuasa uolls!

2 comments:

Anything to say?

Check this out